Dr. Pongrácz Krisztina Ügyvédi Iroda - Média

Baleset után perel a versenyző

Hatvanmillió forint kértérítést követel az egy volt motorversenyző az egyik biztosítótól, amiért autóbalesete miatt véget ért pályafutása és elesett a szponzori pénzektől.
Havas Péter a kilencvenes évek végén, 2000 elején neves street-fighter versenyző volt; 2000-ben a magyar street-fighter bajnokság első helyezettje. 2001. február 25-én szponzori szerződést kötött egy hongkongi székhelyű, motoros ruhákat forgalmazó céggel. Ebben arra vállalt kötelezettséget, hogy 2001. április 1. és október 31. között a bajnokságokon és egyéb versenyeken kizárólag a cég ruháit és kesztyűit hordja; mindezt 200 ezer dollárért, azaz akkori árakon, több mint 58 millió forintért. A szerződés értelmében további jutalmak illették volna meg, ha a versenyeken kiemelt helyezést ér el. Élete azonban nem várt fordulatot vett.
2001. május 8-án az M7-es autópályán Havas Péter autóbalesetet szenvedett, amikor belerohant egy teherautó. A baleset - amelyben vétlen volt - következtében súlyos, maradandó sérüléseket szenvedett, hosszú ideig munkaképtelen volt. A versenyzést abba kellett hagynia. Miután a tragédia a szerződést követően, de még a versenyek megkezdése előtt történt, a szponzor nem fizette ki a pénzt.
- A balesetet okozó teherautós felelősségbiztosítója megtérítette a balesetből eredő vagyoni és nem vagyoni kárát, azonban a szponzori pénzt már nem fizette meg, amitől Havas a baleset miatt esett el. Az egykori versenyző most ezt az összeget követeli elmaradt jövedelem megfizetése címén - tájékoztatott Pongrácz Krisztina, Havas Péter jogi képviselője. Hozzátette: ügyfele nemcsak ettől az összegtől, hanem további jelentős jövedelmektől is elesett. A szerződés ideje alatt ugyanis nyolc bajnokságon, valamint további 29 más nemzetközi versenyen tarthatott volna street-fighter bemutatót. A szponzorációs díjtól függetlenül ugyanis az egyes fellépésekért külön díjazást is kapott volna az adott versenyek rendezőitől. A fellépési díjak összege 2001-ben 70-100 ezer forint között mozgott. Azaz, ha a balesetet okozó teherautós nem töri ketté Havas Péter karrierjét, úgy aktív versenyzőként jelentős összeghez juthatott volna.
- Álláspontunk szerint ezért a balesetet okozó teherautós felelősségbiztosítója köteles az elmaradt jövedelmet, s annak kamatait megtéríteni. Havas Péter előbb peren kívül próbált megegyezni a biztosítóval, majd miután ez nem vezetett eredményre, a bírósághoz fordult. A kártérítési perben - amely a Fővárosi Bíróság előtt van - remélhetőleg a jövő év elején ítélet lesz - tájékoztatott Pongrácz Krisztina ügyvéd.