Dr. Pongrácz Krisztina Ügyvédi Iroda - Média

Az állam felel a nem ismert mellékhatásokért

Az akkor tizennégy éves lány bőrgyulladás miatt fordult az orvoshoz, majd a felírt gyógyszert egy hónapig szedte, ám akkor kiderült: a készítmény megtámadta a veséjét.
Az azóta eltelt hat év alatt többször is több hónapos kórházi kezeléseken, illetve két vesetranszplantáción esett át, de az élete ma is veszélyben van.
A betegség ugyanis már a második új veséjét is megtámadta. Egészségi állapota miatt folyamatos segítségre, ellátásra szorul, javulásban nem bízhat, folyamatos rettegésben él. A szakvélemények szerint a betegség kialakulásának oka egyértelműen a gyógyszer mellékhatása volt, a készítmény minőségét amúgy egyetlen szakvélemény sem kérdőjelezi meg, ahogy azt sem, hogy a kezelőorvos a felírásakor kellő körültekintéssel járt el.
– Ha a készítmény előírás szerinti használata során bárki egészségkárosodást szenved, és a gyógyszerekről szóló törvény alapján a kártérítésre kötelezett mégis mentesül a felelősség alól, akkor az állam kártalanít – mondja dr. Pongrácz Krisztina ügyvéd.
Az állam arra hivatkozva akart kibújni a felelősség alól, hogy a szabályozás „hibáról” beszél, az ismert mellékhatás pedig nyilván nem hibából ered.
Egyértelmű azonban, hogy a gyártó a tudomány akkori állása szerint még nem tudhatta, hogy ez lehet a gyógyszer szövődménye, így logikusan ez nem is kerülhetett a betegtájékoztatóba, ahogy az orvos sem ismerhette ezt a lehetséges veszélyt.
A cég már a gyógyszer használata közben indított egy globális vizsgálatot, s így derült ki a készítményről, hogy használatának lehet ilyen szövődménye – tudtuk meg az ügyvédtől. Végül tegnap jogerősen az állami kártérítésről döntött a bíróság, így már csak a fizetendő összeg nagyságáról kell határozniuk.
Kun J. Viktória