Dr. Pongrácz Krisztina Ügyvédi Iroda - Média

Mellékhatásra nincs kártérítés?

Két vesetranszplantáció és a visszaesés további veszélye - egy egyszerű bőrgyógyászati gyógyszer következményei. Egy húszéves lány az államtól vár kárpótlást

Makacs bőrgyulladása miatt fordult orvoshoz egy tizennégy éves lány. Az orvos által felírt gyógyszert egy hónapig szedte, ám akkor kiderült: a készítmény megtámadta a veséjét. Az azóta eltelt hat év alatt többször is több hónapos kórházi kezeléseken, illetve két vesetranszplantáción esett át, de az élete ma is folyamatosan veszélyben van. A betegség ugyanis már a második új veséjét is megtámadta.

"Betegségem következtében az egészséges élethez való alapvető személyiségi jogom sérült, életlehetőségeim beszűkültek, esztétikai károsodást szenvedtem, gyermeket nem szülhetek. Fokozatosan romló egészségi állapotom miatt folyamatos segítségre, ellátásra szorulok. Javulásban nem bízhatok, folyamatos rettegésben élek" - írja keresetében az egykor teljesen egészséges lány. A szakvélemények szerint a betegség kialakulásának oka egyértelműen a gyógyszer mellékhatása volt, a készítmény minőségét amúgy egyetlen szakvélemény sem kérdőjelezi meg, ahogy azt sem, hogy a kezelőorvos a felírásakor kellő körültekintéssel járt el.

A beteg jogi képviselője az állam felelősségvállalását várja. Pongrácz Krisztina szerint épp ilyenkor kell érvényesülnie a köz szerepének azzal, hogy garanciát ad az állampolgároknak. - Ha a készítmény előírás szerinti használata során bárki egészségkárosodást szenved, és a gyógyszerekről szóló törvény alapján a kártérítésre kötelezett mégis mentesül a felelősség alól, akkor az állam kártalanít - mondja a jogász. Hozzáteszi: szerinte az állam most éppen arra hivatkozva akar kibújni a felelősség alól, hogy a szabályozás "hibáról" beszél, az ismert mellékhatás pedig nyilván nem hibából ered. - Azt mondja, hogy az ő felelőssége csak arra az esetre érvényes, ha a termék hibás. Mivel a tájékoztatóban a mellékhatás szerepel, az állam logikája szerint ő nem felel. Igen ám, csakhogy a gyógyszer mellékhatása nem is lehet hiba, tehát ezen az alapon senkinek nem járna kártalanítás - teszi hozzá az ügyvéd.

A törvény értelmezése a Magyar Gyógyszerész Kamara szerint is egyértelmű. - A szabályozásnak így értelme sem lenne, hiszen ha másként értelmezzük, akkor pontosan azokban az esetekben vonulna ki az állam a felelősségvállalás alól, amelyek miatt a szabályozás született. A garancia ugyanis olyan esetekre szól, amikor senki nem hibázik, és mégis kárt okoz egy-egy készítmény - mondta Hávelné Szatmári Katalin, a gyógyszerész kamara elnöke.

Kun J. Viktória