Dr. Pongrácz Krisztina Ügyvédi Iroda - Média

Nem csak használ, árthat is

Perek az influenza elleni védőoltás miatt

A harmincas éveiben járó Baranya megyei férfi állítja: az influenza elleni védőoltástól bénult le átmenetileg, s vesztette el látását végleg az egyik szemére. A héten folytatódó perben tízmillió forint kártérítést kér háziorvosától és az államtól. Korábban, egy másik ügyben született már jogerős ítélet, amely kimondta, hogy a felperes az influenza elleni védőoltástól betegedett meg.

L. Tamás és felesége 1999 decemberében influenza elleni szérummal oltatták be magukat, mert nem akarták, hogy pár hetes kisbabájukat megfertőzzék. A férj az injekció után néhány nappal belázasodott. Előbb antibiotikumot kapott, mondván heveny bronchitise és vírusfertőzése van. Pár nappal később, december 28-ról 29-re virradóra lebénult, s átmenetileg mindkét szemére megvakult. A kórházban megállapították, hogy védőoltást követő agyvelő- és gerinc-velő-gyulladása van. A férfi a kezelések ellenére soha többé nem tud normális hétköznapi életet élni. Emiatt a közelmúltban pert indított a háziorvos és a magyar állam ellen, amelyben tízmillió forint kártérítést kér.

A férfi szerint - ahogy a keresetében fogalmaz - egyrészt háziorvosa sorozatos mulasztása miatt került ebbe a helyzetbe. Az orvos ugyanis nem tájékoztatta, hogy a védőoltásnak mellékhatásai is lehetnek, így többek között az agyvelőgyulladás, mert ha megteszi, biztosan nem kér az oltóanyagból - fogalmazottPongrácz Krisztina, L. Tamás ügyvédje. Hozzátette: ha sem a forgalmazó, sem a felhasználó kártérítési felelőssége nem állapítható meg, a gyógyszertörvény alapján az államnak kell helytállnia a történtekért.

A Pécsi Városi Bíróságon tavaly kezdődött a per, ahol a háziorvos és az államot képviselő Pénzügyminisztérium egyaránt vitatta a felelősségét. A bíróság korábban meghallgatta L. Tamás egyik kórházi kezelőorvosát, aki lényegében megerősítette a klinikai diagnózist, miszerint a férfi a védőoltás szövődményeként betegedett meg. Az L. Tamás ügyvédjének felkérésére készült orvosszakértői vélemény azt tartalmazta: tényként kell elfogadni, hogy a férfinél a védőoltást követő agyvelő- és gerincvelő-gyulladás alakult ki. A tanúként meghallgatott neurológusprofesszor - aki korábban ugyancsak kezelte a férfit - akkoriban úgy nyilatkozott: nagy valószínűséggel a védőoltás szövődményeként alakult ki. L. Tamás jelenlegi állapota, amelyben genetikai adottságai is közrejátszhattak. A bíróság legutóbb igazságügyi orvos szakértőt rendelt ki.

- A szakvélemény a közelmúltban készült el, melyben a szakértő úgy fogalmazott: a rendelkezésére álló adatok alapján nem lehet határozott véleményt adni arra vonatkozóan, hogy mi áll a férfi idegrendszeri károsodása mögött, azonban valószínűnek kell tartani, hogy az influenza elleni védőoltás következtében került ebbe az állapotba - mondta Pongrácz Krisztina. Az ügyvédnő arról is tájékoztatott: az állam egyebek mellett azzal is érvel, hogy a vakcina gyártója a felelős, mert hibás volt az oltóanyag. Az ügyvédnő szerint a gyógyszergyártó perbe vonása precedenst teremthet abból a szempontból, hogy vajon terheli-e felelősség a gyártót a szövődményekért. A per ma folytatódik.

L. Tamás véglegesen megvakult a bal szemére, nem tudja a vizeletét tartani, s lábai az átmeneti bénulás következtében gyengék. Járása bizonytalan. Az orvosok szerint állapota véglegesnek tekinthető. A férfi ugyanakkor nincs egyedül a problémájával. Csatári Gyula hasonlóképp járt. Ő 1997-ben oltatta be magát influenza elleni védőoltással, s kis híján meghalt. Évekig betegeskedett. Ki kellett venni az egyik veséjét, megromlott a látása, cukorbeteg lett. Lábfejében végleg megszűnt az izomműködés, csak vasbetétes ortopéd cipőben és bottal vagy járókerettel tud járni. Állandó orvosi felügyelet alatt áll, s élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul. Ő az első, aki emiatt jogerősen kártérítési pert nyert a magyar állammal szemben.