Dr. Pongrácz Krisztina Ügyvédi Iroda - Média

Végtagkárosodással született, a szülők perlik a kórházat

Kártérítési pert indítanak a mosonmagyaróvári kórház ellen egy végtagkárosodással született kisfiú szülei. Azt állítják: a kórház mulasztása miatt nem derült ki a terhesség idején, hogy gyermekük károsodott. A szülők mintegy 25 millió forint kártérítést követelnek ezért az egészségügyi intézménytől. A Mosonmagyaróvár környékén élő házaspár idén május 30-ig - ekkor jött világra a kisfiú - abban a tudatban volt, hogy egészséges gyermekük születik. Legalábbis egyetlen orvos sem javasolta az anyának, hogy fontolja meg a terhességmegszakítást, mert a gyermekkel gondok vannak.
- Az édesanya terhességének 18. majd 20. hetében ultrahangos vizsgálaton vett részt, és mindkét alkalommal felmerült a felső végtagok rendellenességének gyanúja. Az orvos fel is jegyezte: "nehezebben vizualizálható felső végtagok, amelyek nem tűnnek hiányosnak. Két hét múlva kontroll a pontosabb megítélés céljából." A két héttel később elvégzett vizsgálaton erről nem esett szó. Az, hogy a kisfiúnak mindkét kezén hiányzik a hüvelykujja, a középső és mutatóujjai összenőttek, s hogy a vállcsontkárosodás miatt a felső teste deformálódott, csak a szüléskor derült ki - tájékoztatott Pongrácz Krisztina, a család jogi képviselője.
A szülők szerint mindezért a kórházat terheli a felelősség, s ezt támasztja alá az időközben elkészült genetikai szakvélemény is. Pongrácz Krisztina szerint a terhesség 18. hetében elvégzett ultrahangvizsgálat után az orvosnak további ellenőrzéseket, pontosabban a magzat valamennyi testrészére kiterjedő célzott ultrahangvizsgálatot kellett volna elvégeznie, hogy a gyanú szintjén felmerült esetleges rendellenességet teljes bizonyossággal kizárhassa. A megismételt vizsgálat fényt derített volna a rendellenességre, s a szülőknek lehetőségük lett volna arra, hogy döntsenek a terhességmegszakításról.
- A kisfiút kezelő szakorvosok szerint a gyermeket 1 éves korától 18 éves koráig folyamatosan műteni kell majd, s a korrekciós beavatkozások közül néhányat csak külföldön tudnak elvégezni. A szülők úgy vélik, hogy a kórháznak felelnie kell a mulasztás miatt, s ezért mintegy 25 millió forint vagyoni, illetve nem vagyoni káruk megtérítését kérik - mondta Pongrácz Krisztina. A keresetet a szülők a napokban nyújtják be a bíróságra.