Dr. Pongrácz Krisztina Ügyvédi Iroda - Média

Kártérítés a vámhivatal ellen

Államigazgatási jogkörben okozott kár címén kétmillió forintot követel a veszprémi vámhivataltól az a férfi, akinek az autóját a vámszervek öt évig indokolatlanul nem adták ki, s ez idő alatt a jármű tönkrement. H. Attila jóhiszeműen vásárolt egy VW Passatot, s az autóról csak utóbb derült ki, hogy lopott. A Veszprém Megyei Bíróság megállapította: a férfinek nem kell 1,7 millió forint vámot fizetnie, mert a vásárláskor jóhiszeműen valósnak vélte a vámokmányokat.
H. Attila 1996. május 12-én a budaörsi autópiacon 1,6 millió forintért vásárolt egy VW Passat combit, s az eladótól megkapta az autó vámokmányait is. Két héttel később Veszprémben a háza elől ellopták a gépkocsit, amit később megtalált a rendőrség. Az eljáráskor azonban kiderült, hogy hamisak a vámokmányok, azaz vámkezelés nélkül hozták be Magyarországra az autót. A szakértő megállapította, hogy megváltoztatták az azonosításhoz szükséges adatokat s a motor nem a személygépkocsiba beütött alvázszámhoz tartozik. A valós adatokat azonban nem sikerült tisztázni. Miután a rendőrség befejezte a nyomozást, az autót átadta vámkezelésre az illetékes szerveknek.
A Veszprémi Vámhivatal rögtön elrendelte a VW Passat vámfelügyeletét, mert "a gépjárművet ismeretlen körülmények között hozták az országba, így annak vámkezelése vélhetően nem történt meg." H. Attila megfellebbezte a vámhivatal határozatát, mondván nem ő hozta be vámkezelés nélkül az autót Magyarországra. Az első és másodfokon eljáró hatóságok azonban elutasították a kérelmét, s 1,6 millió forintos vám megfizetésére kötelezték. A férfi ezt követően fordult bírósághoz.
- A Veszprém Megyei Bíróságnak abban kellett állást foglalnia: H. Attila a vásárláskor kideríthette-e, hogy az autó után befizették a vámot. A bíróság tényként állapította meg, hogy H. Attilának az eladó átadta a vámokmányokat, s a vásárláskor összehasonlították, hogy az autó alváz- és motorszáma megegyezik a dokumentumon szereplő adatokkal. Azt pedig nem lehet elvárni H. Attilától, hogy ezek után kételkedjen a vámáru- nyilatkozat hitelességében. Az eltéréseket ráadásul a rendőrség és a közlekedési felügyelet sem észlelte, hiszen az autót a hamis vámokmányok alapján állították forgalomba. Mindezek alapján H. Attila nem kötelezhető vámfizetésre - tudtuk meg dr. Pongrácz Krisztinától, H. Attila ügyvédjétől.
- A személygépkocsit a bírósági ítélet alapján a Veszprémi Vámhivatal közel négy év után, idén január 5-én adta ki H. Attilának. Ez idő alatt az autó a vámfelügyelet raktárában volt, ahol a hosszú tárolás miatt mintegy 1,7 millió forintnyi kár keletkezett benne. H. Attila a napokban a vámszervekhez fordult, s államigazgatási jogkörben okozott kár címén a fenti összeg megtérítését kéri. Amennyiben kérését elutasítják, úgy kártérítési pert indít a Veszprémi Vámhivatal ellen - tájékoztatott dr. Pongrácz Krisztina.