Dr. Pongrácz Krisztina Ügyvédi Iroda - Média

Kártérítésre kötelezték a VPOP-t

Hétszázezer forint és kamatai megfizetésére kötelezte a bíróság első fokon a vámhivatalt, amiért évekig nem adott ki egy autót.
A veszprémi férfi története 1996. május 12-ig nyúlik vissza, amikor a budaörsi autópiacon jóhiszeműen vásárolt egy VW Passat kombit, amihez megkapta az autó vámokmányait is. Kocsiját két héttel később ellopták a háza elől. Igaz, a rendőrség később megtalálta, azonban az eljárás során kiderült: hamisak a vámokmányok, azaz vámkezelés nélkül hozták be az autót Magyarországra. A szakértő megállapította ugyan a hamisítás tényét, de a valós adatokat nem sikerült tisztázni. Miután a büntetőeljárás nem vezetett eredményre, a rendőrség azt 1997. április 4-én megszüntette, akárcsak az autó lefoglalását.
H. Attila azonban még mindig nem juthatott hozzá az autójához. Mivel a gépkocsit nem vámkezelték, a rendőrség úgy határozott: az autót csak a vámeljárás után lehet kiadni, ezért azt átadta a veszprémi vámhivatalnak. A hivatal elrendelte az autó vámfelügyeletét, H. Attila pedig fellebbezett, mondván: nem ő hozta be vámkezelés nélkül a gépkocsit. Kérelmét a vámszervek, majd 1999-ben a bíróság is elutasította. A vámhivatal az autó kiadását az 1,6 millió forint vám megfizetésétől tette függővé. A férfi azonban nem fizetett - ismét bírósághoz fordult.
A bíróság 2000. júniusi jogerős ítéletében úgy ítélte meg, hogy H. Attila nem kötelezhető vámfizetésre. Az indoklás szerint a férfinak az eladó átadta a vámokmányokat, s a vásárláskor összehasonlították, hogy az autó alváz- és motorszáma megegyezik a dokumentumon szereplő adatokkal. Nem lehet elvárni tőle, hogy ezután kételkedjen a vámáru-nyilatkozat hitelességében. Az eltéréseket pedig sem a rendőrség, sem a közlekedési felügyelet nem vette észre, hiszen az autót hamis vámokmányok alapján állították forgalomba.
A vámhivatal végül 2001. január 5-én adta ki a VW Passat kombit H. Attilának. A férfi tehát négy év után juthatott autójához, ami addig a vámfelügyelet raktárában volt. H. Attila szerint a hosszú tárolás miatt az autóban több mint egymillió forint kár keletkezett, s miután a vámhivatal ezt nem akarta megfizetni, államigazgatási jogkörben okozott kár címén pert indított a VPOP ellen.
- A Veszprém Megyei Bíróság elsőfokú ítéletében 700 ezer forint, s annak 1999-től járó kamatai megfizetésére kötelezte a vámhivatalt - tájékoztatott az ítéletről Pongrácz Krisztina, H. Attila ügyvédje. - Ügyfelem megfellebbezte a döntést, mert szerinte a vámhivatal károkozása 1997. június 5-én kezdődött, mikor vámfelügyelet alá vették az autóját. A vámhivatal előtt ugyanis már akkor ismert volt minden olyan információ, amelyből nyilvánvalóvá vált, hogy ügyfelemmel szemben jogszerűtlen a vámfelügyelet elrendelése, amely egyébként nem is vezet eredményre, mert a vámfizetésre kötelezhető személy kiléte nem ismert. Ezért ügyfelem a szakértő által megállapított mintegy 1,4 millió forint kára és annak 1997-től járó kamatai megtérítését kéri - fogalmazott Pongrácz Krisztina.