Dr. Pongrácz Krisztina Ügyvédi Iroda - Média

Kártérítést fizetett a vámhivatal

Kamatokkal együtt közel 2,7 millió forint megfizetésére kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla a vámhivatalt, amiért évekig nem adott ki egy autót a jóhiszemű vevőnek.
A veszprémi férfi 1996. május 12-én az autópiacon vásárolt egy kombi VW Passatot, egyben megkapta az autó vámokmányait is. A gépkocsit két héttel később ellopták a háza elől. Noha a rendőrség utóbb megtalálta az autót, az eljárás során kiderült: vámkezelés nélkül hozták be a kocsit, az okmányok hamisak. A büntetőeljárás nem vezetett eredményre, így a rendőrség 1997 áprilisában megszüntette azt. A kocsi azonban nem került vissza H. Attilához. A rendőrség úgy határozott: az autót csak vámeljárás után lehet kiadni, ezért azt átadta a veszprémi vámhivatalnak, ahol elrendelték az autó vámfelügyeletét. H. Attila fellebbezett, mondván, nem ő hozta be vámkezelés nélkül az autót.
Kérelmét sorra elutasították; a hivatal csak az 1,6 millió forint vám megfizetése után adta volna ki a kocsit. A veszprémi férfi nem fizetett, bírósághoz fordult. A Veszprém Megyei Bíróság 2000. júniusi jogerős ítélete szerint H. Attila nem kötelezhető vámfizetésre, az eladó ugyanis átadta neki a vámokmányokat, s a vásárláskor összehasonlították, hogy az autó alváz- és motorszáma megegyezik a dokumentumon szereplő adatokkal. Az eltéréseket az illetékes szervek sem vették észre, hiszen az autót hamis okmányok alapján állították forgalomba. Az autót négy év után adta ki a vámhivatal.
- A fiatalember szerint az autóban - amely évekig a vámfelügyelet raktárában állt - a hosszú tárolás miatt mintegy 1,5 millió forint kár keletkezett. A hivatal ezt nem akarta kifizetni, ezért H. Attila újabb pert indított államigazgatási jogkörben okozott kár címén. A pert első és másodfokon egyaránt megnyerte - mondta érdeklődésünkre Pongrácz Krisztina, H. Attila ügyvédje. Tájékoztatása szerint a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésében kamatokkal együtt 2680609 forint megfizetésére kötelezte a vámhivatalt, s az összeget a napokban már ki is fizették.